AESTON
Fjotlandsrosa.no Fjotlandbygdemuseum.no

Kyndesmøss

02.02.2009
Kyndesmøss

I Fjotland heite det i gamal tid at når det dryp frå nordsida av kyrkja Kyndesmøss, blei det tidleg vår.Dersom det stemmer bør ikkje våren komme tidleg i år, for 2. februar var heller ein kald dag på Fjotland.

I Fjotland heite det i gamal tid at når det dryp frå nordsida av kyrkja Kyndesmøss, blei det tidleg vår.Dersom det stemmer bør ikkje våren komme tidleg i år, for 2. februar var heller ein kald dag på Fjotland, og kulda heldt godt på snøen og isen på kyrkjetaket. Kyndesmøss er ein av merkedagane på primstaven.

Kyndesmøss” eller kyndelsmess er omsetjingar av det latinske Missa festum candelarum, som ein best kan omsetja med ’ljosmesse’. Dette var og er ein viktig katolsk høgtid. Heile kyrkjelyden gjeng i prosesjon inn kyrkja med ljos til minne om Maria reinsing og kyrkjegang etter fødselen. Dagen var heilagdag i den lutherske kyrkja i Noreg fram til 1770. Les meir om denne dagen og andre merkedagar her:

PØR

 
Andre aktuelle saker
- Antall besøkende: 1173703 - Online: 9 - Sist oppdatert: 27.06.2020 - Legg til i favoritter - Tips en venn - Nettstedkart