AESTON
Fjotlandsrosa.no Fjotlandbygdemuseum.no
Barneforeing i meir enn 90 år

Året 1919 blei det starta eit barnelag i Eiesland i Fjotland. Laget er således 90 år i år. Det var Bertha Eftestøl fra Vordal og Bertine Eiesland fra Eiesland som begynte å samle jentene til forening for Kinamisjonen. De ville lære jentene om Jesus og å arbeide for misjonen. Laget ga de navnet Liten Hjelper.
Begge ble kom til tro på Jesus i unge år og de ble interessert av misjonens sak.
Bertha var utdannet lærerinne, og fikk lærerpost i Hovsherad. Der starta hun kvinneforening for Kinamisjonen. Hun var utsending til Kinamisjonens kretsmøte på Hjelmeland i 1907, og var da i ei åndelig krise. Men hun fikk lytte til den landskjente forkynneren Ludvig Hope og emissær Knut Rettedal tale og hun hørte seg løst og fri i evangeliet. Og ble glad. Hun fikk hilse på Hope som spurte henne : - Kvar er du ifrå som er så glad ? - Frå Fjotland , svara Bertha. - Er det mange truande der ? spurte Hope videre. - Nei, sa hun og ble tankefull.
Men på kretsmøte fekk hun kall til å arbeide og be for misjonens sak. Og misjonens sak brant hun for til hun døde i 1964.
Bertine Eiesland ble gift Vordal og flyttet til Øvre Egeland. Hun var mor til Nils Vårdal. Bertha hadde med seg yngste søstera Tora som medhjelper i laget. Solveig Hellestøl, født Mygland, som nå er 99 ½ år (2009) og bor på Drangeid var 9 år og var med i laget fra starten. På tross av sin høye alder husker hun godt fra da de samles: Berta leste for oss og lærte oss sanger. Hun minnes ennå sangene : Å fikk jeg kun være den minste kvist, og. Stakkars små i hedningland, kjenner ei sin Frelsermann, har ei hørt om englesangen julenatten hist på vangen, kan ei synge glade jul. - Da vi sang den siste gråt vi alle.
De arbeidet med å strikke lodder og sokker, sydde duker som ble loddet ut til inntekt for misjonen. Vi hadde med oss 10 og 20 øre hver til å ta lodd for. Hun minnes de ble helt forstøkte da ei av jentene hadde med 10 kroner.
Det var like stas den gangen som i dag å vinne. Og når jeg ikke vant, gråt jeg.
Senere overtok Siri Mygland laget. Hun hadde med seg Torborg Mygland som hjelper ei tid. Siri holdt på med laget i mange år. Ei stund hadde hun bare ei jente med. Da meldte guttene seg, de ville også gå i barneforening. Og dermed ble det så. Også de fikk nål og tråd, så de sydde de og.
I 1971 ba hun Gunnhild og Kjell Trodahl, som var nygift om å overta ansvaret. De mente at laget måtte stå registrert på Siri fortsatt, for om hun ikke var med på den praktiske delen så stilte hun og Per kjelleren til disposisjon. Og etter arbeidsøkta i kjelleren bar det opp i stua der vi hadde sang og andakt, og bevertning som Siri stod for. Nils Tollaksen Eiesland, som da var en velvoksen mann, kom syklende fra Eiesland og deltok i det praktiske arbeidet med halvfabrikata. Senere fortsatte laget med møtene på bedehuset. 
Det blei litt ”kjedelig” ei stund å pusse på halvfabrikata. Dermed har en måtte spe på med andre aktiviteter. Derfor har en de siste årene vært samlet på skolehuset. Etter andakt og sang. har jentene laga til kafè hvor de selger kake, vafler, kaffe og saft til inntekt for misjonen. Mange kommer innom og kjøper. Så setter de seg ned og drøser med hverandre mens de drikker kaffe. Somme møter har vi i Spillebrokk, hvor Olaug og Torbjørn Mygland stiller stua til disposisjon. Det er kjekt å se gangen full av klær og sko i alle størrelser. Når så andakten er ferdig, leker de minste på golvet mens de større går ut. Det varierer med uteaktiviteter. Vi har både hesteridning, fisking, grilling og fotball.
En spesiell aktivitet er heimeleiren i vinterferien. Det er en endagsleir. Ungene kommer på formiddagen og reiser hjem i 17 tida. Som vanlig er det møte først og så bærer det ut i snøen. Da boltrer unge og voksne seg med ski, akebrett og kjelke. Vi har prøvd skiskyting med luftgevær og ballonger. På alle samlinger har misjonen sin faste plass. 
Det møter unger fra Engedal til Galdal. Ja imponerende er det og når mormor kommer med barnebarn fra Liknes. Fast på møtene er andakt, misjonsglimt og sang, og lynutlodning. Som kaffekoppen med noe attåt er fast i voksenforeningene, er pølse med ketchup fast innslag her. Vi setter stor pris på når vi får besøk av noen ”utenfra” til å holde andakt. Barnelagsfesten rett før jul med andakt, utlodning, servering av risgrøt kaffe og kaker er en høytidsdag. Mange kommer med gaver til basaren. En god del kommer reisende langveisfra for å være med på festen. Det må bety at de setter pris på det arbeidet som gjøres. Vi takker for all støtte i å føre arven fra Bertha, Bertine og Siri videre.
Formålet er det samme som når laget begynte, å fortelle de unge om Jesus og vise dem veien til Han. Samtidig være en liten hjelper i det å bringe Guds Ord til
Fremmede folkeslag som ikke har hørt om Jesus. Ledere de siste årene har vært Agnes Eiesland, Torbjørn og Olaug Mygland, Kjellfrid og Jens Ivar Veggeland, og Gunnhild og Kjell Trodahl

Kjell Sverre Trodahl

- Antall besøkende: 1288343 - Online: 24 - Sist oppdatert: 22.09.2020 - Legg til i favoritter - Tips en venn - Nettstedkart